Ung entreprenør I: Mark Zuckerberg

Visste du at Facebook-sjefen Mark Zuckerberg bare er 31 år gammel, og ble dollarmilliardær allerede som 23-åring? Zuckerberg er både styreleder og administrerende direktør i Facebook, som han var med på å grunnlegge. Hans formue er anslått til rundt 400 milliarder kroner, eller rundt en tredjedel av et norsk statsbudsjett. Lønnen hans som Facebook-sjef er imidlertid beskjedne én dollar i året. Zuckerberg regnes som en av verdens rikeste og mektigste menn.

Han startet Facebook sammen med andre studenter på studenthybelen på Harvard Universitet utenfor Boston i USA. I starten var Facebook bare for Harvard, men etter hvert spredte det seg til andre universiteter, og bedriftens operasjoner ble flyttet til Palo Alto i California. Noen år etterpå nådde Facebook en milliard brukere over hele verden. Hele denne prosessen ble beskrevet i filmen Social Network.

Zuckerbergs foreldre var henholdsvis tannlege og psykiater, så han vokste opp med ressurssterke foreldre i et komfortabelt hjem. Som ung gutt gikk han fine private skoler nordøst i USA, og utmerket seg med sin interesse for klassiske fag. Han lærte seg både latin, gammelgresk og hebraisk, og var dessuten svært flink i mange forskjellige naturfag. På universitetet var han kjent for å deklamere klassisk lyrikk i tide og utide.

Det som var virkelig spesielt med unge Zuckerberg var imidlertid hans egenskaper innen datamaskiner og programvare. Foreldrene leide inn en programvareutvikler for å gi ham opplæring, men han fant snart at det var vanskelig å holde følge med den unge gutten. Zuckerberg tok datafag på masternivå mens han fortsatt gikk på videregående. Han ble spesielt glad i å lage dataspill, særlig spill som innebar en form for kommunikasjon. Utrolig nok greide han å utvikle et eget program for å sende meldinger da han bare var 15 år gammel. Han utviklet også en musikkspiller mens hans ennå gikk på videregående.

I utgangspunktet var Facebook noe lignende som nettsiden Hot or Not, der man fikk velge det peneste bildet av to jenter eller to gutter. Bildene var hentet fra kataloger over studentene på Harvard, en slik katalog blir kalt en “facebook” og det er der navnet kommer fra. Senere ble kommunikasjon den sentrale delen av dette nye sosiale mediet.

En viktig nøkkel for Zuckerbergs suksess var at Facebook ble overmåte populært på Harvard, et viktig referansemarked som også hadde tilknytning til mange kjente og ressurssterke personer i amerikansk næringsliv. Derfor var det ikke så mye som skulle til for at Zuckerberg skulle få de pengene og den blesten han trengte for å gjøre Facebook til et verdensomspennende imperium. Han hoppet av skolen i løpet av andre året på universitetet og innen den tiden han vanligvis ville brukt for å fullføre datastudiene, hadde han allerede blitt milliardær.